Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Оцінка рівня розвитку уваги дітей 5-9 років

Перевірити увагу дитини дуже добре дозволяють завдання, які засновані за принципом «знайди відмінності». Дитині показують два малюнки, на яких зображено практично одне і те ж. Це можуть бути різноманітні персонажі, відомі дітям за казками або мультиками, сценки з казок або ж просто сюжетні малюнки. На перший погляд, ці малюнки мають виглядати практично однаково, але при більш уважному й детальному розгляді можна побачити, що вони дещо різняться між собою. bd5825e35360450076d88cad57fd270a Так, наприклад, якщо малюнки кольорові, то деякі елементи малюнка можуть розрізнятися за кольором; на сюжетних малюнках можлива наявність або, відповідно, відсутність якогось елемента, наприклад, персонажа на задньому плані. Можливі варіації в деталях костюма героя або в його розміщенні, позі, жестах і т. д. Кількість відмінностей може варіюватися відповідно до складності тесту. Найбільш зручний той варіант, коли на малюнках «заховалися» десять відмінностей. otlicie-11 Якщо дитина знайшла 9-10 відмінностей, то це дуже добре. Якщо їй вдалося виявити 6-8, це теж непогано, але її спостережливість все ще потрібно розвивати. Якщо ж вона знайшла тільки 5 відмінностей, то виходить, що у неї ще недостатньо розвинута увага, а вправи на розвиток спостережливості мають стати щоденним заняттям. Тест на оцінку об''єму уваги. (Методика «Запам''ятай і постав крапки») Для тесту використовується матеріал, зображений на малюнку, що стимулює. img003 Лист з крапками попередньо розріжте на 8 малих квадратів, які потім складіть до купи таким чином, щоб зверху виявився квадрат з двома крапками, а внизу - квадрат з дев''ятьма крапками (останні розміщуються між ними, у порядку зростання кількості крапок зверху вниз). Перед початком тестування дайте дитині таку інструкцію: «Зараз ми пограємо з тобою в гру на увагу. Я буду тобі одну за другою показувати карточки, на яких намальовано крапки, а потім ти сам будеш малювати ці крапки в порожніх клітинках у тих місцях, де ти бачив ці крапки на карточках». Далі дитині послідовно на 1-2 сек. покажіть кожну з восьми карточок з крапками зверху вниз по черзі, й після кожної чергової карточки запропонуйте відтворити побачені крапки в порожній карточці за 15 сек. Цей час дається дитині для того, щоб вона змогла згадати, де знаходяться побачені нею крапки, і позначити їх на порожній карточці. Оцінювання результатів. Об''ємом уваги дитини вважається максимальна кількість крапок, які вона змогла правильно відтворити на будь-якій з карточок (обирається та карточка, на якій було відтворено безпомилково найбільшу кількість крапок). Результати експерименту оцінюються в балах таким чином:
  • 10 балів - дитина правильно за відведений час відтворила на карточці 6 і більше крапок.
  • 8-9 балів - дитина безпомилково відтворила на карточці 4-5 крапок.
  • 6-7 балів – дитина правильно відтворила у пам''яті 3-4 крапки.
  • 4-5 балів - дитина правильно відтворила 2-3 крапки.
  • 0-3 бали - дитина змогла правильно відтворити на одній карточці не більше однієї крапки.
Висновки про рівень об''єму уваги:
  • 10 балів - дуже високий;
  • 8-9 балів - високий;
  • 6-7 балів - середній;
  • 4-5 балів - низький;
  • 0-3 бала - дуже низький.
Тест на оцінку перемикання й розподілу уваги: (Методика «Постав позначки») Перед початком виконання завдання покажіть дитині малюнок і поясніть, як з ним працювати. Робота полягає в тому, щоб у кожному з квадратиків, трикутників, кіл і ромбів поставити той знак, який задано вгорі на зразку, тобто, відповідно, галочку, риску, плюс або крапку (див. мал. на стор. 306). Дитина безперервно працює, виконуючи це завдання протягом двох хвилин, а загальний показник перемикання й розподілу її уваги визначається за формулою: S = (0,5N-2,8n)/120, де S — показник перемикання й розподілу уваги; N — кількість геометричних фігур, переглянутих і помічених відповідними знаками протягом двох хвилин; п — кількість помилок, допущених під час виконання завдань. Помилками вважаються неправильно поставлені або пропущені значки, тобто, не помічені відповідними знаками геометричні фігури. Оцінювання результатів:
  • 10 балів – показник 5 вищий, ніж 1,00 (дуже високий рівень розвитку перемикання й розподілу уваги).
  • 8-9 балів – показник 5 знаходиться в межах від 0,75 до 1,00 (високий рівень).
  • 6-7 балів – показник 5 знаходиться в межах від 0,50 до 0,75 (середній рівень).
  • 4-5 балів – показник 5 знаходиться в інтервалі від 0,25 до 0,50 (низький рівень).
  • 0-3 бала – показник 5 знаходиться в межах від 0,00 до 0,25 (дуже низький рівень).
  img005 Тест на виявлення продуктивності та стійкості уваги img005 (1) Методика «Знайди й викресли» Покажіть дитині малюнок. На ньому в повільному порядку подане повне зображення простих фігур: грибок, будиночок, відерце, штурвал, квітка, прапорець, ялинка, зірочка. Перед початком тестування дитині дають інструкцію такого змісту: «Зараз ми з тобою пограємо в таку гру: я покажу тобі картинку, на якій намальовано багато різних, знайомих тобі предметів. Коли я скажу слово "починай", ти по рядочках цього малюнка почнеш шукати й закреслювати ті предмети, які я назву. Шукати та закреслювати названі предмети необхідно до тих пір, поки я не скажу слово "стоп". У цей час ти повинен зупинитися й показати мені те повне зображення предмету, яке ти побачив останнім. Після цього я відзначу на твоєму малюнку місце, де ти зупинився, і знову скажу слово "починай". Після цього ти продовжиш робити те ж саме, тобто, шукати й викреслювати на малюнку задані предмети. Так буде декілька разів, поки я не скажу слово "кінець". На цьому виконання завдання завершиться». Дитина працює 2,5 хв., протягом яких п''ять разів поспіль (через кожні 30 сек.) їй кажуть слова "стоп" і "починай". Щоб ускладнити завдання, дитині пропонують шукати й різними способами закреслювати якісь два різних предмети, наприклад, зірочку закреслити вертикальною лінією, а будиночок - горизонтальною. Дорослий сам відмічає на малюнку дитини ті місця, де надаються відповідні команди. Оцінювання результатів: При обробці й оцінюванні результатів визначається кількість предметів на малюнку, переглянутих дитиною протягом 2,5 хв, тобто, за весь час виконання завдань, а також окремо за кожний 30-секундний інтервал. Отримані дані заносяться до формули, за якою визначається спільний показник рівня розвитку у дитини одночасно двох властивостей уваги: продуктивності та стійкості: S = (0,5N-2,8n)/t, де S — показник продуктивності та стійкості уваги дитини, яку обстежують; N — кількість предметів, зображених на малюнках і переглянутих дитиною під час роботи; t — час роботи; п — кількість помилок, допущених під час роботи. Помилками вважаються пропущені потрібні або закреслені непотрібні зображення. В результаті кількісної обробки психодіагностичних даних визначаються за наведеною вище формулою шість показників, один - для всього часу роботи над методикою (2,5 хв.), а останні - для кожного 30-секундного інтервалу. Відповідно, зміна X у методиці буде приймати значення 150 і 30. За всіма показниками, які отримано в процесі виконання завдання, будується графік, на основі аналізу якого можна судити про динаміку змін у часі продуктивності й стійкості уваги дитини. При побудові графіка показники продуктивності та стійкості перетворюються (кожен окремо) на бали за десятибальною системою таким чином:
  • 10 балів – показник 5 у дитини вищій, ніж 1,25;
  • 8-9 балів – показник 5 знаходиться в межах від 1,00 ДО 1,25;
  • 6-7 балів – показник 5 знаходиться в інтервалі від 0,75 до 1,00;
  • 4-5 балів – показник 5 знаходиться в інтервалі від 0,50 до 0,75;
  • 2-3 бала – показник 5 знаходиться в межах від 0,24 до 0,50;
  • 0-1 бал – показник 5 знаходиться в інтервалі від 0,00 до 0,2.
На графіку представлені різноманітні зони продуктивності й типові криві, які можуть бути отримані в результаті психодіагностики уваги дитини за даною методикою. Інтерпретуються ці криві таким чином: Крива №1. Графік дуже високопродуктивної та стійкої уваги. img007 Крива №2. Графік низькопродуктивної, але стійкої уваги. Крива№3. Графік середньопродуктивної та середньостійкої уваги. Крива №4. Графік середньопродуктивної, але нестійкої уваги. Крива №5. Графік середньопродуктивної та вкрай нестійкої уваги. Стійкість уваги (в балах), у свою чергу, оцінюється так:
  • 10 балів - всі крапки графіка не виходять за межі однієї зони, а сам графік своєю формою нагадує криву 1.
  • 8-9 балів - всі крапки графіка розміщені в двох зонах подібно до кривої 2.
  • 6-7 балів - всі крапки графіка розміщуються в трьох зонах, а сама крива схожа на графік 3.
  • 4-5 балів - всі крапки графіка розміщуються в чотирьох різних зонах, а його крива нагадує графік 4.
  • 3 бали- всі крапки графіка розміщуються в п''яти зонах, а його крива схожа на графік 5.
Висновки про рівень розвитку продуктивності та стійкості уваги:
  • 10 балів - продуктивність уваги дуже висока, стійкість уваги дуже висока.
  • 8-9 балів - продуктивність уваги висока, стійкість уваги висока.
  • 4-7 балів - продуктивність уваги середня, стійкість уваги середня.
  • 2-3 бали - продуктивність уваги низька, стійкість уваги низька.
  • 0-1 бал - продуктивність уваги дуже низька, стійкість уваги дуже низька.
 
circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.