Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Коли і як навчати малюка читанню?

Здатність читати відкриває перед людиною шлях пізнання, збагачує її розум. Навіть мова не дає нам стільки переваг! Тисячоліттями накопичені знання, одягнені в слова, надруковані на папері доступні кожному, хто вміє читати, тому навчання дитини читанню – найважливіший етап її інтелектуального розвитку. Ще кілька десятків років тому у розвитку базових здібностей (читання, письма, рахунку) батьки цілком покладалися на дитячий садок і школу. Сьогодні ставлення до розумового виховання докорінно змінилося. Стало популярним раннє навчання читанню дітей.

Дуже ранній розвиток – за й проти

Вчимо читати малюка Багато сучасних розвивальних методик закликають батьків вчити дітей читанню майже з пелюшок. Особливо вразливі матусі й татусі саме так і роблять. Інші, дивлячись на сусідського малюка, який впевнено читає у віці 2 років, замислюються над питанням: «чому наш в 4 роки не може, а головне, категорично не хоче читати?!» З приводу того, коли починати заняття, фахівці мають діаметрально протилежні думки. Основний аргумент прихильників раннього розвитку – дивовижна здатність до поглинання у мозку дитини до 3 років. Навчальні програми розроблені з урахуванням психологічних особливостей малюків. Результати будуть не відразу, батькам потрібний час, старанність, терпіння і тоді навчання малюка рано чи пізно принесе бажані плоди. Інша поширена думка відкидає раннє навчання читанню. За результатами нейрологічних досліджень, вчені зробили висновок, що активна фаза розвитку мозку людини триває від народження до 15 років. При цьому процес формування мозкової структури має кілька етапів: як навчити дитину читати
  1. До 3 років – період розвитку центрів емоційного, фізичного сприйняття, пізнавального інтересу.
  2. 3 – 7 років – час розвитку кінестетичного, слухового, зорового сприйняття, мовлення, формування основи особистості.
  3. З 7 років дитина починає свідомо сприймати інформацію.
Починати навчання читанню фахівці рекомендують на 2-3 етапі ментального розвитку малюка. Більш того, на їх думку, випередження подій, грубе втручання у природний цикл розвитку небезпечне для дитини. Визначити точний вік, коли дитина повинна навчитися читати, неможливо, адже всі дітлахи мають різну здатність до навчання. Так само як прорізування першого зубика, перше слово та перші кроки, самостійне читання настає тоді, коли дитина до цього готова.

Коли можна?

Як і коли вчити дитину читати, вирішувати тільки батькам малюка. Психологи пропонують звернути увагу на «симптоми» готовності до опанування світу друкованих букв, слів: як і коли вчити дитину читати
  • добре розвинені мовні здібності – здатність правильно будувати речення;
  • відсутність логопедичних порушень, що перешкоджають правильному сприйняттю та вимові звуків;
  • уміння розпізнавати звуки на слух, визначати їх присутність в словах;
  • добре розвинена просторова орієнтація – чітке розуміння напрямку («вліво», «вправо», «догори», «вниз»).
Досвід показує, що потрібних навичок дитина набуває приблизно в 4-5 років. До речі, методика ментальної арифметики, спрямована на гармонійний розвиток, теж розрахована на дітей з 5 років. У більш ранньому віці малюки пізнають світ неусвідомлено, на рівні почуттів.

Яку методику обрати?

Коли всі ознаки готовності очевидні, можна приступати до навчання. З чого почати? У першу чергу обираємо методику. Сьогодні популярні три напрями навчання дітей читанню:
  • фонематичний (по буквах);
  • складовий (по складах);
  • метод глобального читання (по словах).
Читання по буквах пройшов практично кожен представник дорослого покоління. Це класичний шлях, що складається з декількох етапів: вивчення літер, об''єднання їх у склади, збирання складів у цілі слова. Значно полегшують навчальний процес кубики (картки) з зображенням букв і відповідних картинок. Плюс методики – її послідовність (від алфавіту до розуміння змісту прочитаного). Для успішного опанування навичок дитині потрібно володіти аналітичним мисленням. навчання дитини читати Як навчити дитину читати по складах? На це питання відповість популярна методика Миколи Зайцева. Алфавіт у даному випадку – табу. Навчальним посібником є спеціальні картки або кубики з зображенням складів. Згідно з методом, приступати до безпосереднього вивчення букв можна лише тоді, коли малюк навчиться впевнено читати. Плюси навчання: активує різні ділянки кори головного мозку дитини, складове читання органічне для людини з точки зору фізіології. Мінуси: метод ефективний при груповому навчанні, дитина має труднощі з розкладанням слів на букви. Третій спосіб – всесвітньо відома методика Глена Домана. Людина мислить, говорить словами, тому засновник методу вважає опанування читання за словами найбільш фізіологічним. Навчальний процес являє собою демонстрацію карток (картинка + слово). Запам''ятовуючи слова, дитина навчиться швидко читати. Роль учня пасивна – він тільки дивиться й сприймає. Або не сприймає. Як показує практика, далеко не всім дітям вдається опанувати навички читання за допомогою цього методу.

Як підготувати малюка?

Здатність до читання має безпосереднє відношення до рівня розвитку інших здібностей дитячого розуму: зорової та слухової пам''яті, логіки, аналізу, уяви, спостережливості. Тому необхідно приділити увагу всебічному розвитку малюка. А в цій справі немає кращого експерта, аніж Школа усного рахунку Соробан! навчання читанню дітей Які головні рекомендації для батьків щодо підготовки дітей до читання? Коли ми вчимо читати малюка, важливо не просто прищепити технічні навички, а закласти початок любові до книг. Це як раз потрібно робити з пелюшок: читати вголос короткі дитячі вірші, купувати дитині барвисті книжки-іграшки. Вже з року маляті цікаві й зрозумілі сюжетні історії, казки. Для занять слід обирати час, коли маленький учень спокійний, добре себе почуває, готовий слухати. Дитина володіє усіма необхідними даними, щоб швидко, легко вчитися. Додайте до її природних задатків свою любов, такт, терпіння, хорошу методику, і у вас усе вийде!
circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.